De tafel van het Noorden - Hanze Plaza

“Bescheidenheid waar best mee gepronkt mag worden”

Op 22 april vond de Tafel van het Noorden plaats. Elizabeth Germs ontvangt iedereen hartelijk op de hostlocatie Hanze Plaza te Groningen. Hanze Plaza is een ruim opgezette en moderne congreslocatie. In de zalen en in de centrale foyer, overal ervaar je een gevoel van ruimte. Het schept rust. De zalen zijn vernoemd naar verschillende bekende Hanzesteden. Wij zitten in zaal Brugge. Een gigantische plaat van een bekend stadsgezicht in Brugge bedekt een van de wanden. De grootste zaal biedt plaats aan 1.200 personen.

Na een informele ontvangst gaat de Tafel van het Noorden van start. Primaire doelen van de Tafel is het elkaar eens in levende lijve ontmoeten en contacten uitwisselen, plus het voeren van een forumdiscussie waarbij gekeken wordt naar de specifieke voordelen van het houden van meetings in ‘het Noorden’. Het Noorden omvat drie provincies: Groningen, Friesland en Drenthe en er zijn vertegenwoordigers uit al deze drie provincies, plus een vertegenwoordiger vanuit Overijssel, als gateway to the North. Naast deze Tafel komt er in de nabije toekomst ook nog een aparte Tafel van Friesland.

Een korte voorstelronde is nodig, deze Tafel is voor enkelen een gelegenheid waarop zij elkaar voor het eerst ontmoeten.

OverigGroepPand (30)

Bekijk hier de foto's.

U kunt hier het gehele artikel downloaden.

Herman van der Poel is aanwezig namens het nieuw te openen Apollo Hotel in Groningen, tegenover de Gasunie en de twee gebouwen van La Liberté, een prominent gezicht als je Groningen binnen rijdt. Van der Poel is hier al sinds vorig jaar mee bezig en heeft al vier jaar een eigen bedrijf op het gebied van op het gebied van Hospitality, Interim Management en Sales & Marketing, met name in de in de hotellerie. Daarvoor was hij ook al redelijk actief in het Noorden, zo was hij onder andere betrokken bij de bouw van het WTC in Leeuwarden en redelijk recent bij de rebranding van Hotel en Golfbaan Green Meets naar Hampshire. Daarvoor was hij directeur van het Familiehotel in Paterswolde.

Elizabeth Germs is al dertien jaar werkzaam bij cateringgroep Beijk Catering, de enige totaalcateraar in het Noorden, die in 29 restaurants in scholen en bedrijven de catering verzorgt. Daarnaast doen ze ook heel veel partycatering in Groningen, Drenthe en Friesland en hebben ze eigen locaties waar zij de catering verzorgen. Hanze Plaza is er één van sinds drie en een half jaar. We mogen op de drafbaan van het Victoriapark in Wolvega alle events verzorgen. Ikzelf regel alles op het gebied van marketing, communicatie en pr.

Sandra Kalf is accountmanager voor Beijk Catering, voornamelijk voor Friesland. Ze kent de locatie Hanze Plaza goed en vindt het altijd weer leuk om een kijkje in Groningen te nemen. Wat Beijk catering doet, heeft Germs al goed verwoord en ze laat Ronald Fokkema graag vertellen over het stadiongedeelte.

Ronald Fokkema is ruim zeven jaar geleden begonnen bij Beijk Catering en werkt nu al weer bijna drie jaar als horecamanager in het Abe Lenstra Stadion. Op deze locatie is in principe alles mogelijk en Fokkema richt zich dan ook op een brede markt. Van seminars en congressen tot bedrijfs- en familiefeesten. Er zijn 27 zalen en 51 skyboxes. “Heel veel mensen, ook in mijn omgeving, denken vaak ‘wat moet je daar de hele week?’. Zij weten niet dat het stadion veel meer verzorgt dan alleen voetbal. Er zijn 18 wedstrijden per jaar, maar de rest van het jaar hebben we nog veel meer, totaal andere events”, aldus Fokkema.

Kitty Onder de Linden is verantwoordelijk voor het congresbureau in de regio Zwolle. Zij werkt samen met alle con-greslocaties en hotels in de regio. Het doel is uiteraard de regio zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. “We stellen ons zo onafhankelijk mogelijk op en proberen zoveel mogelijk congressen en events naar de regio te halen.”

Mariska Pater is haar collega van het Groningen Congres Bureau. Zij promoten de provincie Groningen en doen dat niet alleen in de regio zelf, maar ook via Holland North (een samenwerkingsverband met Friesland, red.) op de internationale markt. Pater vindt het jammer dat men zich in Drenthe met name nationaal de nationale markt wil richten, niet zozeer op de internationale zoals Holland North. Het Groningen Congres Bureau werkt niet alleen samen met ondernemers in de regio, ook heeft zij zelf een professionele afdeling die congressen organiseert en verzorgt. Het congresbureau is een stichting, opgericht vanuit de Provincie, Gemeente en universiteit. Andere partijen als de Kamer van Koophandel en het universitair medisch centrum hebben zich er later bij aangesloten.Suzanne de Bruin is als Salesmanager werkzaam voor Hampshire Hotel Plaza Groningen en Hampshire Hotel Groningen Centre. Zij vertelt: “We bieden alle moderne faciliteiten voor een geslaagd congres of bijeenkomst op één locatie; een auditorium, (sub) zalen, hotelkamers en een restaurant. Daarnaast exploiteren we een bijzondere locatie, namelijk Airport Restaurant Eelde. Naast het restaurant met uitzwaaiterras zijn er vergaderzalen grenzend aan de start- en landingsbaan. Hier kun je echt een vliegende start maken van je bijeenkomst.”

Daniëlle Groot en Marko Schanssema zijn een originele aanvulling op de deelnemers. Ze zijn vergaderbegeleiders bij Synpro. Groot is mede-eigenaar van dit bedrijf. In het Westen van het land wordt al heel veel gebruik gemaakt van vergaderbegeleiders, in het Noorden is het vrij nieuw. De missie is om landelijk te gaan, nu zijn ze nog vooral in het Noorden aanwezig en werken samen met zo’n dertien vergaderlocaties. Ze ontzorgen een meeting van A tot Z. Gebruik maken van vergaderlocaties. Marko is oprichter van Synpro. Hij benadrukt dat ze het eigenlijke proces van vergaderingen begeleiden op maat.

José Schenkel werkt nu circa een jaar bij Wildlands Adventure Zoo Emmen. Er wordt een heel nieuw park gebouwd dat uniek zal zijn in Europa. Er komen drie klimaatzone’s in het park. Een dierenpark op zich is al een beleving, maar het unieke aan dit park zal de integratie met een theater en congrescentrum zijn. Met het nieuwe concept van dit park zal beleving centraal staan. Wat uniek is, is de integratie van het theater- en congrescentrum met het park. Er zijn dadelijk 823 vaste zitplaatsen in de grote schouwburgzaal, een groot parktheater met 300 plaatsen, uit te breiden naar 1.000 en 7 subzalen.

Wendy Pekelder is senior medewerker Sales bij Wildlands Adventure Zoo Emmen. “Niet alleen zal dit een hele verandering voor het park zijn, maar ook voor de omgeving.” Zij en Schenkel geven aan dat Emmen zich op de nationale, maar ook op de internationale markt richt.

Wil Hoogeboom is sinds 2008 eigenaar van Hayema Heerd, een Groningse boerderij waar uiteenlopende activiteiten ondernomen kunnen worden, waaronder vergaderen en teambuildingactiviteiten. Sinds 2010 is zij met het bedrijf gestart.

Download de gehele reportage.